MAGRÓL VETETT KÖZÖSSÉGI TÉR

2018. 05. 16.

A Magvető Café fiatal kora ellenére olyan beszédes díjjal büszkélkedhet mint az Év közösségi tere 2017 különdíja.

KÁVÉHÁZI SZÓVIRÁGOK

2018. 05. 16.

A név kötelez: a Café Smúz tulajdonosai egy olyan helyet szerettek volna létrehozni, ahol minden adott ahhoz, hogy bármely napszak kötetlen csevegésbe, netalántán tereferébe forduljon át.

EGY KÖNYV: EGY KÁVÉ A MÓRICZON

2018. 05. 16.

Az olvasás és a kávézás szeretetéből és gyakori együttállásából született a Bookline Egy könyv: Egy kávé elnevezésű programja, ami az online világ után először partner kávézókkal történő együttműködésben, tavaly nyáron egy Bookline Buszban, idén márciusban pedig egy budapesti üzletben is testet öltött.

A GERBEAUD 160 ÉVE

2018. 05. 15.

Pompás, selyemtapétával bélelt arisztokratikus szalonok, nemes faanyaggal burkolt, költeménybe illő süteményeket rejtő üvegpultok, hatalmas kristálycsillárok, lágy zene. Idén ünnepli 160. évét a Gerbeaud cukrászda.

FALATNYI PÁRIZS A BELVÁROSBAN

2018. 05. 14.

Budapest egyik leghangulatosabb terének sarkán, az egyesített főváros első polgármesteréről elnevezett Kamermayer Károly tér vasalóházában található a Gerlóczy Kávéház.

KÁVÉHÁZI IDŐUTAZÁS A SUGÁRÚTON

2018. 05. 10.

A Sugárút egyik legrégebbi, ma is működő vendéglátóhelye pályafutását Kis-Gerbeaud néven kezdte, ma pedig nemes egyszerűséggel Művészként ismert.

KÁVÉHÁZ A VALÓSÁG ÉS A SZÜRREÁL HATÁRÁN

2018. 05. 10.

Látszólag össze nem illő fogalmak elsőre merésznek tűnő, végezetül harmóniába simuló társítása a budapesti Kék Ló mottója

AHOL MÉG BAMBI IS KAPHATÓ

2018. 05. 10.

Egy kezem elég ahhoz, hogy megszámoljam rajta a főváros ma is működő és felkapott retró presszóit. Az egyik ilyen kultuszhely a Ferenciek terénél reneszánszát élő Ibolya espresso, amit azért kerestem fel, hogy meglessem, milyen hangulatra számíthatunk a közelgő Kávéházak Éjszakáján.

A HADIK ARCAI

2018. 05. 08.

Század eleji irodalmi kávéházaink egyike a nyolc éve hamvaiból feltámasztott Hadik Kávéház, többek között Karinthy Frigyes egykori törzshelye.

A KELET ÉRINTÉSE

2018. 05. 08.

A Bartók Béla úton vagyunk, a Gárdonyi térrel átellenben a telefonfülke mögött keskeny, ám hosszú terasszal hívogató Kelet Kávézó és Galéria előtt. A nap általában reggel süt ide, a dolgos munkanap után a ház homlokzata elé kitett asztalok és padok szépen telnek, a különböző asztaltársaságok olykor véletlenül egymásba folynak, a beszélgetés zsivaját néha elnyomja az elrobogó villamos.

ADY NYOMÁBAN A HÁROM HOLLÓBAN

2018. 05. 05.

Amennyiben a Három holló elnevezés nem csupán ornitológia szempontjából hoz lázba, abban az esetben bizonyára Ady Endre és az Andrássy út egyik kávéháza jut eszünkbe. Ha ez mégsem így lenne, biztos vagyok benne, hogy Wilhelm Droste és társai segítségével megismerkedhetünk Ady világával. Wilhelmmel a Kávéházak Éjszakája kapcsán az új Három Hollóban beszélgettünk, Adyról, a kávéház múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

EGY MODERNISTA HARMINCAS

2018. 05. 03.

Budapest valószínűleg egyetlen, modernista kávéháza a Duna-part és a Szent István park szomszédságában elhelyezkedő Dunapark Kávéház.

OROSZ KÁVÉHÁZI ROMANTIKA A MÚLT SZÁZADBÓL

2018. 04. 26.

Visszafogott utcai fronttal a Paulay Ede utcára kacsintva a Nagymező utca sarkához közel bújik meg a Café Zsivágó.

KÁVÉHÁZ A FELHŐBEN

2018. 04. 24.

A La Nube túlzások nélkül a Ménesi út, sőt a Bartók Béla út legszínesebb helye