FALATNYI PÁRIZS A BELVÁROSBAN

2018. 05. 14.

Budapest egyik leghangulatosabb terének sarkán, az egyesített főváros első polgármesteréről elnevezett Kamermayer Károly tér vasalóházában található a Gerlóczy Kávéház.

A védett, hozzávetőleg száz éves szilfa mögötti eklektikus épület 1891-ben épült és eredetileg lakóház funkcióval bírt. Földszinti helyiségében korábban kávéház, majd Szép Sándor italmérése, legutóbb pedig bankfiók működött. A belső kialakításról sajnos nem maradt fel fotódokumentáció, így legfeljebb képzelőerőnkre támaszkodhatunk abban, hogyan is festhetett belülről.

A térről induló, Gerlóczy Károlyról, Budapest első alpolgármesteréről elnevezett utca és a Vitkovics Mihály utca által közrefogott saroképületben, az  egyszerűen csak Gerlóczy-nak nevezett Kávéház 2004-ben nyitotta meg kapuit. Habár korábbi, belső kialakításáról nem maradt fel képanyag, mégis volt mihez visszanyúlni. A Gerlóczy utcára nyíló bejárattól, az egykori lakásokhoz vezető spirális lépcsősor az építtetés dátumát jelző, majd geometrikus mintában folytatódó fekete-kőszínű terrazzo burkolattól indul a magasba.  2008-tó Gerlóczy Rooms deLUX néven  az épület lakószintjein a Kávéház vendég szobákkal egészült ki  Ez utóbbi járófelülete a lépcsőházzal harmóniában szintén terrazzo burkolatot kapott, így a térre nyíló kétszárnyú ajtón belépve rögtön a Gerlóczy szóra érkezünk.