EGY KÖNYV: EGY KÁVÉ A MÓRICZON

2018. 05. 16.

Az olvasás és a kávézás szeretetéből és gyakori együttállásából született a Bookline Egy könyv: Egy kávé elnevezésű programja, ami az online világ után először partner kávézókkal történő együttműködésben, tavaly nyáron egy Bookline Buszban, idén márciusban pedig egy budapesti üzletben is testet öltött.

Az Egy könyv: Egy kávé látszólag egyszerű ötlet, mégis talán ritkaságnak számít abban a világban, mikor olvasás címén sokunk csak az okostelefonját pörgeti végig, míg kávézás címszó alatt gyakran csak bedob egy valamilyen feketét. Pedig elmerülni egy jó könyvben és mellette elkortyolgatni egy odafigyeléssel, minőségi kávéból (teából, kinek-mit) készült italt messzire röpíthet még akkor is, ha adott esetben csak tizenöt percünk van képzeletben szárnyalni.

A Kávéházak Éjszakája alkalmából a Bookline Egy Könyv: Egy Kávé boltjában jártam a budapesti Móricz Zsigmond körtéren. Beszélgetőpartnerem, Gál Cintia marketing munkatárs elmondta, hogy a kezdeményezés egy éve indult a Bookline honlapján és szépen lassan maga mellé állított tizennégy partner kávézót Budapesten és országszerte – így Pécsen, Szombathelyen, Veszprémben, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon – egyaránt. A kávézókkal való együttműködésben amennyiben ezekben a kávézókban kávét rendelsz egy kedvezményt nyújtó kupont adhat az adott hely, amit a Bookline-on történő vásárláskor lehet beváltani a meghirdetett feltételek szerint. Hűen a Bookline-t jellemző lendületes, innovatív felfogáshoz, nem álltak meg ennél a pontnál. A következő lépés a Bookline Busz tavalyi debütálása volt: ehhez átalakítottak egy a tömegközlekedésben használt buszt akként, hogy az egyidejűleg szolgáljon mobil könyvesboltként és helyet kapjon benne egy kávés pult is. Ahogy végre gurulhatott a zöldbe borult, légies könyvespolcokkal felszerelt jármű, rögtön elragadta a fesztiválszezon: az éppen aktuális eseményhez igazodó könyvkínálattal és irodalmi vonatkozású nevet viselő kávéitalokkal a kínálatában végiglátogatott megannyi budapesti és vidéki kulturális dzsemborit.

 Az Egy könyv: Egy kávé megkoronázásaként pedig idén megnyílt az azonos nevet viselő könyvesboltként és kávézóként is funkcionáló üzlet a Móriczon. A világos enteriőr azt az érzést kelti bennünk, mintha a Bookline honlapjára nyíló ajtókon léptünk volna be. Az üzletben egyidejűleg és immár fix helyszínen szolgálnak a hét minden napján reggel 9-től este 7-ig odafigyeléssel kiválasztott alapanyagokból és szakértelemmel elkészített minőségi kávéitalokkal, teával, süteménnyel és kínálnak megvételre sikerlistás, valamint éppen debütált könyveket. A koncepció szempontjából legideálisabb az, ha a frissen beszerzett könyvünkkel felkucorodunk egy bárszékre vagy a lépcsőzetesen felépített padokra kihelyezett párnákra és kiszakadunk a körtér zajos forgatagából egy kis időre. Ugyanakkor azon sem lepődik meg senki, ha nem vágyunk másra minthogy az ablakon keresztül szemlélődve elfogyasszuk a kávénkat vagy csupán arra van időnk, hogy a kiszemelt könyvet megvéve robogjunk tovább.