KÁVÉHÁZI SZÓVIRÁGOK

2018. 05. 16.

A név kötelez: a Café Smúz tulajdonosai egy olyan helyet szerettek volna létrehozni, ahol minden adott ahhoz, hogy bármely napszak kötetlen csevegésbe, netalántán tereferébe forduljon át.

A Független Budapest 1937. májusi száma beszámolt arról, hogy a Kossuth Lajos tér hamarosan teljesen beépül. A kijelentés apropója a 18. szám alatti telken, egyébként hatalmasnak titulált hétemeletes modernista lakóház tervezett építése. Az épületet Verő Imre építész neve fémjelzi, az építtető pedig a Bauxit Ipari Rt. volt. A Dunára néző oldal utcaszintjére eredetileg is kávéházat terveztek, helyén napjainkban bank van. Ez csupán érdekesség, de mielőtt még összezavarnám a fejeket, tisztáznám, hogy a Café Smúz a korábbi kávéházhoz képest egy másik, a Kossuth Lajos tér és Balassi Bálint utca által határolt épületsarkot foglalja el.

A tulajdonosok, Lugosi Viktória író és Müller László fotóművész kreatív területen mozognak, így mikor 4 éve megnyitottak, már egyértelmű volt, hogy nem csupán egy kávézót szerettek volna létrehozni, hanem mindenképpen olyan közösségi teret, ahol a belső-külső terekkel együtt a kulturális élet is felvirágozhat.