EZERARCÚ KÁVÉKULTÚRA

2018. 05. 17.

Több mint 70 kávéitalfajta egy egységen belül. Nem a számok bűvölete vezérli a Cafe Frei kávéházait, hanem az a törekvés, hogy a világ legjobb „kávékonyháit".

Bár az első Cafe Frei 2007-ben nyílt meg Magyarországon, mára pedig már közel 50 Cafe Frei kávéház működik a világ hét országában. Céljuk, hogy például az olaszoknál, franciáknál, japánoknál, araboknál, amerikaiaknál, illetve a latin világban megszokott kávéból készült italok, valamint a megannyi jeges kávéital elérhetővé tételével vendégeiket világkörüli kávé-utazásra csábítsák. Az arabica kávét három kontinensről hozzák be Magyarországra, itthon, szécsényi üzemükben pörkölik és csomagolják, ha pedig betérünk valamelyik magyarországi Cafe Frei kávézóba, akkor azt is elmondhatjuk, hogy a kávét bizony itthon is fogyasztjuk el.

Vallják, hogy a kávéházi kultúra ezerarcú, függ az emberektől, a helyszíntől és az elkészített, elfogyasztott kávéitaltól is: más a kávéházi kultúra Buenos Airesben, mint Párizsban, és megint más Tokióban, mint Londonban – egy Cafe Frei kávéházban pedig bármelyikbe autentikus módon belekóstolhatunk.

A fentiek nyomán meg is látogattam egyik, a Kávéházak Éjszakáján résztvevő üzletüket: a mázas és cement csempék, járólapok szerelmeseként rögtön elvarázsolt a Károly körúti egység színpompás, többféle burkolata. A cementlapok nem csupán a padlószigeteken és a pult, valamint a bár rész frontján és falán jelennek meg, de a mennyezeten is. Az egzotikus világra emlékeztető, színpompás madarakat és trópusi növényeket ábrázoló mázas lapok pedig a pult egy külön szigetét kijelölve díszítik a teret. A minták ízléssel halmozásából nekem sosem elég, látván a pálmaleveles tapétával borított falak és a marokkói cement csempék dialógusát az élénk színű kávéházi ülőgarnitúrával, képzeletem távoli, sosem látott világok felé kalauzolt.

A kávéitalok mellett minőségi szálas teákat is tartanak, de, ha éppen falatoznánk valamit, akkor a különféle országok által inspirált desszertekből és szendvicsekből is választhatunk. Az éppen aktuális hangulatunkhoz mérten és az adott egységben megtalálható választékból csemegézhetünk többek között akár afgán, belga, kaliforniai, lombard, zimbabwei, perui vagy éppen velencei, sorrentói, müncheni és új-zélandi finomságok közül, de kapható paleo, azaz "minden mentes" desszert is!