BÖRZE ESETE A GYÖNGYTYÚKKAL ÉS A KÁVÉVAL

2018. 05. 18.

A Szabadság tér és a Nádor utca sarkán álló XIX. századi hófehér épület utcaszintjére költözött be 9 hónapja a Börze . Kávéház . Étterem.

Az épület mai formáját 1868-ban nyerte el, mikor is harmadik emeletet húztak rá Schoszberger Zsigmond megrendelésére Limburszky József építész tervei alapján. Az épületnek olyan illusztris lakói is voltak mint például Liszt Ferenc, kinek első pesti lakása volt a ház második emeletén 1871-1873. között. 

A Börze . Kávéház . Étterem 2017 augusztusában nyílt meg egy olyan helyen, ahol - bár nehéz elképzelni - kávéház sosem volt. Legutoljára - ennek is már körülbelül 20 éve - egy élelmiszerbolt üzemelt az akkoriban befalazott boltívek alatt. A Börze nevét a tőzsde után kapta, melyet 1903-ban Új Börzének hívtak. A gyöngytyúkot is ábrázoló logó pedig az 1800-as évekre kacsint vissza, ekkor ugyanis gyakorta készítettek belőle ételeket. De nem csupán a logóban szerepel ez a megszemélyesített, magassarkúval és gyöngysorral felruházott madár, hanem az étlapon is, ahol mindig van gyöngytyúk felhasználásával készült étel.

Mind a belső térrel, mind az étel- és italkínálattal, továbbá a nyitvatartási idővel is a XIX.-XX. századi kávéházi világot idézik, ötvözve a mai kor igényeivel.