OROSZ KÁVÉHÁZI ROMANTIKA A MÚLT SZÁZADBÓL

2018. 04. 26.

Visszafogott utcai fronttal a Paulay Ede utcára kacsintva a Nagymező utca sarkához közel bújik meg a Café Zsivágó.

A fakeretes üvegajtón belépve nem is gondolnánk, hogy a kávézó idén mindössze nyolcadik születésnapját ülte. Sötét tónusú bútorok, polgári pompát árasztó selyemtapéta, itt-ott elszórt asztali és álló lámpák, a magasból alálógó csillárok meleg fénye, a falakon a látványt megsokszorozó tükrök, a múltat idéző képek, a tér központi részén álló tálalóban kristálypoharak, cirkalmas csészékkel szomszédságban, a polcokon szamovár és a Doktor Zsivágó című könyv megannyi kiadásban, a falak mellett a kényelmes fotelek, a csipketerítővel fedett körasztalok körül párnázott székek mind azt az érzét sejtetik, mintha egy a XX. század eleji orosz szalonba toppantunk volna.

Az elnevezés és az orosz hatás nem véletlen, hiszen a tulajdonosok orosz felmenőkkel is rendelkeznek. A közelgő Kávéházak Éjszakája alkalmából Kincses Bálinttal beszélgettem a kávézóról, a jó időre való tekintettel pedig immár a kávézó előtt ültünk le, a Paulay Ede utca ezen csendes szakaszán.

Bálinték elsősorban a múlt századi orosz polgári világ hangulatát szeretnék a Zsivágóban megjeleníteni azonban mindezt nem egy, a mai valóságtól elrugaszkodott módon. Magukat elsősorban kávézónak definiálják, ebből adódóan a fókusz a szellemen van, persze ezt támogatandó, a korpusz táplálása sem elhanyagolható. A magas falak között minden adott, hogy kényelembe helyezzük magunkat és a félhomály burkába bújva csendesen beszélgessünk vagy éppen egy olvasólámpa ernyőjéhez közel húzódva olvasgassunk, szemlélődjünk.

A szellem szárnyalását táplálandó Bálint elsősorban a Tatjána sütőjéből érkező pirogot ajánlja. A pirog egy kelt tésztából készített orosz étel, amiből a Zsivágóban tartanak húsos, káposztás, illetve tojásos-rizses-újhagymás töltelékkel készült verziót is. Ha azonban valamilyen okból kifolyólag mégsem pirogra fáj a fogunk, a különféle sós harapnivalók mellett választhatunk édes és sós reggelikből, valamint az éppen aktuális süteménykínálatból mindezt persze különféle italokkal kísérve. Ugyanis az italválaszték, kezdve a széles teakínálattól, a forró csokin át és orosz pezsgőn keresztül a magyar minőségi borokig és kézműves sörökig bizony nem elhanyagolható. S ha már jóllakott a test, és a beszélgetés is éppen elhalkul, a figyelem az általában havonta egyszer vagy kétszer éjszakába nyúlóan megrendezett zenés rendezvényekre összpontosul. A zene mellett ugyanakkor az irodalom is szívük csücske, ehhez kapcsolódóan pedig többek között a Költészet napjáról is szívesen megemlékeznek. Törzsvendégeik változatossága szemet gyönyörködtető, hiszen éppen úgy teázik itt az idősebb korosztály, mint ahogyan megtalálja számítását az első randevú során a forró csoki fölött zavartan mosolygó tinédzser is.

A Kávéházak Éjszakája alkalmából az általuk élettel megtöltött falakon belül irodalmi és zenés produkciókkal készülnek. Ha már szó volt a törzsvendégekről, bizony az előadók között is meg-megfordul olyan, kinek törzshelye ez a kávézó. Az est folyamán fellép majd Weiner Sennyey Tibor, aki sampler poetry-val készül, az Antropomorf együttes-gitáros samplerezős produkcióval érezik, de lesz Grotter Balázs prezentálásában drámai jellegű kocsmaszínház zenei aláfestéssel, és a Hét Hat Club trió - Jazz & Balkan Manousche, amely természetesen jazz-zel tölti meg a teret. A program adott, így nincs más hátra, mint számlálni a napokat a Kávéházak Éjszakájáig. Bálint szerint pedig a kedves vendég jól jár, ha jön, a galérián vagy a földszinten kényelembe helyezi magát, rendel egy pirogot és - kortól függően - kísérőül vodkát választ hozzá. Jómagam pedig meg merem kockáztatni, hogy ezzel együtt már minden adott ahhoz, hogy a szalonban felcsendülő dallamok ezen az éjszakán közelebb hozzák hozzánk a XX. század eleji kávéházak éjszakai világát.

A részletes programkínálatért látogassátok meg a Kávéházak Éjszakája honlapját itt, a Café Zsivagó közösségi oldalát pedig itt!

Szép napot kívánok!

DRKUKTA