A KELET ÉRINTÉSE

2018. 05. 08.

A Bartók Béla úton vagyunk, a Gárdonyi térrel átellenben a telefonfülke mögött keskeny, ám hosszú terasszal hívogató Kelet Kávézó és Galéria előtt. A nap általában reggel süt ide, a dolgos munkanap után a ház homlokzata elé kitett asztalok és padok szépen telnek, a különböző asztaltársaságok olykor véletlenül egymásba folynak, a beszélgetés zsivaját néha elnyomja az elrobogó villamos.

Aligha kell bárkinek bemutatnom a környék egyik meghatározó, a tereket sárgás fénnyel pontozó papírlámpákkal díszített és plafonig érő könyvespolcokkal körbebástyázott kávézóját. 

Ha mégis, nem is lehetne lelkesebb navigátorunk Király Dorka üzletvezetőnél, akivel a Kávéházak Éjszakája kapcsán a kávézóról és a közelgő eseményről beszélgettem. 

 A környék meghatározó kulthelyét négy éve egy földrajz tanár és egy szociológus álmodta és nyitotta meg. De honnan a név, miért pont Kelet? Véletlenek nincsenek, a helyválasztás nagyban meghatározta az elnevezést. Annyi jel mutatta az irányt, hogy nem lehetett más: a Bartók Béla út szemközti oldalán van a Hadik, ami a nyugatosok törzshelye volt, a Kelet helyén egykor kínai büfé volt, a kávézónak otthont adó épületben mecset üzemel, a Kelet konyhája pedig ízvilágát tekintve szintén tőlünk keletre kacsingat. A bejáratnál rögtön egy agyagkatona fogad, belépve bal kéz felől a desszertes pult, szemben a kávégép, fejünk fölött a galéria, amerre pedig szem ellát, könyvek, magazinok a falak mellett álló könyvespolcokon, köztük pedig asztalok-székek várnak. Az itt dolgozóknak és a törzsvendégeknek nem meglepő a könyvespolcokat böngésző emberek látványa, hiszen a könyv itt is jóval több, mint díszlet. Amellett, hogy a helyben olvasható magazinok közül válogathatunk, a Kelet könyvcserepontként is működik. Jelenleg mintegy hétezer kötet található meg a földszinten és a galérián álló könyvespolcokon és szabad a vásár, ha a kedves vendég nem csupán az asztalnál szeretne olvasni, de mondjuk hoz, és itt hagy egy könyvet, akkor bizony magával is vihet egy neki tetszőt. 

De a kultúra nem csupán a betűkkel költözik e falak közé. Heti egyszer, általában a hét elején tartják a Kelet Kult nevű irodalmi és tudományos kávéházi rendezvénysorozatukat, a galérián havonta változik a kiállítás, és fél éve nyitották meg a stúdiójukat, amely szintén kulturális helyszínként üzemel. 


Az emeleten működő saját melegkonyha kínálatát egy holland úriember alakítja, aki a hely szelleméhez méltón Közép-Kelet, Észak-Afrika és Ázsia ételeiből inspirálódik. A menü állandó kínálatának változatlanul hagyása mellett a levesek és főételek havonta változnak, de persze a keleti ízvilág marad. Nem csupán az állandó kulturális programok bírnak közösségteremtő erővel, de maga a Kelet is több szállal kötődik a XI. kerülethez, fejlesztve annak közösségi kapcsolatait. Mind a kenyér, mind a napi desszertek a Kelet kerületéből érkeznek. Ital fronton a kávé újhullámos, természetesen a kerületből érkezik, mégpedig az itt található, de nemzetközi porondon is ismert magyar pörkölőtől. S bár kávéház, azért tartanak a kávén túl minőségi szálas teát, cseh kisüzemi söröket, magyar borokat, kuriózumként zöld fröccsöt és persze finom szörpöket, limonádékat is. 

A Kávéházak Éjszakájára a hely szellemét megidézve az Egy kávé egy novella a programmal készülnek a Fiatal Írók Szövetségével (FISZ) karöltve. Ennek során a vendégek az italuk mellé választhatnak egy novellát a külön erre az alkalomra készülő novella lapról. A választott novellát a FISZ képviseletében jelenlévő felolvasók, a tervek szerint a kedves vendég asztalához ülve olvassák majd fel. Így, ha 2018. május 18-án este jót ennénk, jót innánk egy könyvekkel teli kötetlen környezetben, és közben akár a gyermekkorra visszakacsintva élveznénk, hogy az általunk választott esti novella csak nekünk szól, egyértelmű, hogy a Keletben a helyünk.

A részletes programkínálatért látogassátok meg a Kávéházak Éjszakája honlapját itt, a Kelet Kávézó és Galéria közösségi oldalát pedig itt!

Szép napot kívánok!

DRKUKTA