KÁVÉHÁZI IDŐUTAZÁS A SUGÁRÚTON

2018. 05. 10.

A Sugárút egyik legrégebbi, ma is működő vendéglátóhelye pályafutását Kis-Gerbeaud néven kezdte, ma pedig nemes egyszerűséggel Művészként ismert.

Az Andrássy út 29. szám alatti neoreneszánsz Szenes palotát és bérházat Szenes Ede fűszerkereskedő építtette Ray Rezső Lajos építész tervei alapján 1884-ben. A földszinti üzlethelyiségben eredetileg Szenes fűszerkereskedése üzemelt, majd annak halála után azt megvásárolta Gerbeaud Emil. A helyiségekben kialakított, késő biedermeier és neobarokk stílusú kávézó-cukrászda a budapesti Vörösmarty téren található Gerbeaud fióküzleteként kezdte meg működését negyven évvel a nagytestvér nyitását követően 1898-ban. Nem csupán az Andrássy út neve változott időközben többek között Népköztársaság útjára, de a Kis-Gerbeaud is nevet váltott. Mióta a Művész nevet viseli a levéltári adatok szerint hívták már Művész Cukrászdának, viselte - a ház homlokzatán is hirdetve - a Művész Cukrászda és Eszpresszó nevet, napjainkban pedig a Művész Kávéház és Cukrászda néven, de leginkább Művészként emlegetik. Bár nyitáskori fotók nem állnak rendelkezésre, de a berendezés - méltón az egykori fióküzlet szerephez - nagyon hasonlít a Gerbeaud berendezéséhez: a csillárok, a selyemtapéta és a kecskelábú asztalok testvérei egytől-egyig megtalálhatók a Vörösmarty téren is, sőt, a logóként funkcionáló, Művész nevet körbe ölelő forma is emlékeztet a Gerbeaud nevet keretező formára. A két vendégtérből álló Kávéházat belengi a XX. század eleji békebeli hangulat: az aranyozott gipszstukkókkal díszített mennyezetre szépen rímel a fal színe, a súlyos kristálycsillárok és légies falikarok fénye ábrándozásra csábít a második teremben pedig az ajtók közti falat betöltő hatalmas tükör alatt márvány párkánnyal fedett gyönyörű tölgyfakandalló, azon pedig a XIX. század közepéről származó, bronz alakkal díszített hasáb alakú óra és két bronz kandeláber áll. A fal mentén végigvonuló bőrülések által közrefogott helyiségeket kávéházi márványasztalok, és fonott székek töltik ki. Aki a kávéházi térnél tovább merészkedik, bizony eredeti padlóburkolatba is botlik az emeletre felvezető falépcső előterében. A csodával határos módon fennmaradt eredeti berendezés 1973-tól iparművészeti védelemben részesül.

A közeli színházak és az Operaház művészei előszeretettel látogatták és látogatják ma is. Legendássá Mándy Iván Kossuth-díjas író tette, de gyakran vendégeskedett itt Pilinszky János költő és Gatto Nero grafikus (alias Wittmann Rezső) is.