MŰVÉSZ KÁVÉHÁZ ÉS CUKRÁSZDA Andrássy út 29, 1061

A békebeli kávéházak és cukrászdák hangulatát idézi meg itt, az Operaház közelében, az Andrássy úton található Művész Kávéház és Cukrászda. Népszerű turistalátványosság is egyben, hisz műemléképületével, iparművészetileg védett, neobarokk berendezésével tökéletesen beleillik a környék nagy múltra visszatekintő épületei közé.

Ray Rezső tervei alapján 1884-ben épült maga a neoreneszánsz lakóház, az egykori Szenes-palota, amelynek utcai frontján a múlt század harmincas éveitől működik vendéglátóhely –először Kis-Gerbeaud, majd Művész Cukrászda, most pedig Művész Kávéház és Cukrászda néven.

Pontosan 120 év története lengi be ezt a díszes, elegáns kávéházat, amelynek századfordulóra emlékeztető atmoszférája mindenkit lenyűgöz. A kor eleganciája mára korszerű kényelemmel és igazi stílussal ötvöződik, megőrizve eredeti belsőjét, berendezését, gyönyörű, eredeti csillárjait. Késői biedermeier berendezése 1973-tól iparművészeti védettséget élvez.

Ez a hely sokak számára a béke, a finomságok, a diszkrét randevúk, az önfeledt kávézások, a végtelen beszélgetések szigete. Régóta ismert a vendégek körében, a művészvilág kedvelt találkozóhelye. Az elegáns enteriőrnek egykor olyan művészek voltak törzsvendégei, mint pl. Pilinszky János vagy Mándy Iván, aki írásaiban legendássá tette a Művészt, a „presszót”, az itteni tündér presszós lányokat. Egyes mendemondák szerint 1989-ben a Nirvana tagjai is tiszteletüket tették a helyen. Anthony Hopkins is sokszor benézett feleségével, amikor Budapesten forgatott. Napjaink ismert törzsvendégei a teljesség igénye nélkül: Szirtes Tamás, Szinetár Miklós, Friderikusz Sándor, Fábry Sándor, Varnus Xavér, Rudolf Péter, Jónyer Mária, Mága Zoltán, Fásy Ádám, Kautzky Armand, Zséda, Tolvai Renáta, Kállay-Sanders András, Hajdu István, Náray Tamás, Lakatos Márk …. stb.

A kávéház erősségei és büszkeségei a sütemények. Elkötelezettek a magas minőség és a megbízhatóság mellett, hogy minden nap friss, ellenállhatatlan ízvilágú termékek kerüljenek a vendégek asztalára. Erről mestercukrászok gondoskodnak, akik szaktudásuknak és kísérletező kedvüknek köszönhetően élen járnak az új süteménykreációk felfedezésében éppúgy, mint a hagyományos, eredeti receptek alkalmazásában. A reggeli is része a kávéház szolgáltatásainak, Eredeti francia pékáruval, helyben sütött klasszikus sós falatokkal, különleges reggelikkel, szendvicsekkel várják a betérőket nemcsak reggelire, de ebédre vagy akár vacsorára is.

PROGRAMOK

19:00
Sárkánylehelet -Szávai Viktória Weöres Sándor szeánsza
Zenei aláfestés: Szarvas Dávid

"Szávai Viktória Weöres Sándor estje a költő verseiből összeállított személyes vallomás, egy nagyon mélyen női előadás. Weöres sajátos hangú, senki mással össze nem téveszthető költészetében ősi, ösztönös tudás, játékosságba oltott bölcsesség rejlik. A Sárkánylehelet két érzékeny művész – a költő és a színész – találkozása a színpadon, tele gyengédséggel, vadsággal, szexussal, erővel, ritmussal és zenével."

21:00
Francia Sanzonest - Bardóczy Attila és Berec Péter közreműködésével

Bardóczy Attila, színész, a korábbi Rock-színház, majd az Operettszínház tagja. 1996-ban Párizsban egy sanzonversenyen a legjobb külföldi előadó díját nyerte el. A Hungaroton-nál, és a Fonó-nál is jelent meg lemeze.
Berec Péter felvidéki magyar harmonikaművész. Besztercebányán, és a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte tanulmányait. A Szlovákiai Magyar Zenészek közül ő nyerte a legjobbnak járó díjat. Színházakban is fellép, valamint neves művészek koncertjein is részt vesz.
Igazi párizsi hangulat. Kávézó, croissant, esetleg egy pohár bor. Szól a harmonika, és felcsendülnek Edith Piaf, Yves Montand, és a többi nagy előadó világhírű dalai. Utazás térben, és időben...